Yüzlerce yıldır bu kadar talep gören takı, yalnızca günlük hayatımızın bir süsü olabilir mi?
Takı, ortaçağdan bugüne, onca yolu nasıl geldi? Tarihçesi nedir? Neden takı takarız? Takı neden bu derece önemli ve vazgeçilmez? Taktığımız takılar aslında ne ifade ediyor?
Kullandığımız aksesuarlar da tarihteki her şey gibi pek çok anlam taşıyor ve en başta kazandıkları anlamların izleri ve hikayeleri günümüzde de onları takip ediyor.
Farklı dönemlerde ve farklı ülkelerde; insanların sosyal yaşamları, sınıf farklılıkları, doğayla ilişkileri ve dini inançlarıyla ilgili bilgilerin bir kısmını bize o dönemde kullanılan takılar veriyor.
Takı yapma geleneğinin kökleri ise, elimizdeki bilgilere göre; 5000 yıl öncesi Çin toplumuna dayanıyor.


Mezopotamya’da M.Ö 3000 – 4000 yılları arasında takılan takılar ağaç kavuğundan, hayvan kemik ve dişlerinden, ağaçlardan yapraklardan yapılmıştır.
Bu dönemde insanlar, doğadan buldukları birçok malzemeden kendilerine takı yapmışlardır.
Yüzyıllar boyunca Mısır’da takılar gücü temsil etmiştir. İlk takıları kullananlar ise, tahmin edilenin aksine kadınlardan daha çok erkeklerdir.
Firavunlar pek çok takı kullanmıştır. Ve bu, hakim ve varlıklı sınıftan olduklarının göstergesidir.
Ayrıca Mısır’da, yapılan kazılarda kişilerin ziynet eşyaları ile gömüldüğü görülmüştür. Bu, toplumun ölümden sonra yaşama inandığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
Tanrıları sembolize eden heykelcik takılar, kazılarda bulunan modeller arasındadır. İnsanlar manevi bir güç hissetmek için inançlarını, takıları kullanarak üzerlerinde taşımışlardır.
Bu kültür günümüzde de devam etmektedir. Bugün Müslümanlık da dahil olmak üzere pek çok dine mensup kişi, inancına dair işaret ve duaları üzerinde taşımaya devam etmektedir.